Comisia Europeană vrea interzicerea fumatului și în spațiile exterioare

de: Ozana Mazilu
18 09. 2024

Comisia Europeană propune interzicerea fumatului în mai multe spații exterioare, inclusiv pe terasele cafenelelor, în stațiile de autobuz și în grădinile zoologice. Proiectul de lege, obținut de Euronews, urmează să fie adoptat de executivul UE și are ca scop extinderea actualelor orientări din 2009 privind reducerea expunerii la fumul pasiv în locurile publice, la locurile de muncă și în mijloacele de transport. Această măsură nu vizează doar produsele tradiționale din tutun, ci și o gamă mai largă de produse emergente, inclusiv țigările electronice și produsele din tutun încălzit, indiferent dacă acestea conțin sau nu nicotină.

Deși recomandările Comisiei Europene nu au caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, ele oferă un cadru pentru statele membre în vederea reducerii incidenței cazurilor de cancer legate de tutun. Încă din primii ani de implementare a interdicțiilor în spațiile închise, între 2009 și 2012, a fost înregistrată o scădere semnificativă a expunerii la fumul de țigară. Noile recomandări urmăresc să curețe spațiile publice de toți aerosolii dăunători, nu doar de fumul de țigară, reflectând îngrijorările tot mai mari legate de riscurile pentru sănătate pe care le prezintă noile produse din tutun, precum vape-urile.

Noi zone de interdicție a fumatului în spațiile exterioare

Un element cheie al acestei propuneri este extinderea interdicțiilor de fumat în diverse spații exterioare, care până în prezent au fost reglementate în mod variat de către statele membre ale UE. Proiectul prevede ca zonele exterioare sau semi-exterioare, cum ar fi terasele, balcoanele și verandele asociate unităților de servicii precum restaurante, baruri și cafenele, să devină zone complet fără fumat. În acest sens, nivelul de acoperire al regulilor antifumat va crește semnificativ, protejând astfel un număr mai mare de persoane de expunerea la fumul pasiv.

De asemenea, nodurile de transport public, inclusiv stațiile de autobuz și aeroporturile, vor fi incluse în aceste interdicții. Măsurile vizează și zonele exterioare aferente locurilor de muncă, spitalelor și azilelor de bătrâni. Zonele de agrement frecventate de copii, precum locurile de joacă, parcurile de distracții, piscinele și grădinile zoologice, vor intra și ele sub incidența acestor restricții. Instituțiile educaționale, de la grădinițe până la universități, sunt, de asemenea, incluse în lista zonelor în care fumatul ar urma să fie interzis.

Un pas important în Planul Comisiei de Combatere a Cancerului

Aceste prevederi fac parte din Planul Comisiei de Combatere a Cancerului, care își propune să atingă o „generație fără tutun” până în 2040. Obiectivele planului includ reducerea utilizării tutunului cu 30% până în 2025 și scăderea proporției populației UE care fumează la doar 5%. Deși propunerea inițială era planificată pentru luna ianuarie, aceasta a fost amânată, ridicând semne de întrebare cu privire la angajamentul UE față de agenda sa antitutun.

În ciuda întârzierilor, Comisia Europeană își menține ferm poziția în ceea ce privește extinderea interdicțiilor de fumat, având în vedere dovezile tot mai numeroase care arată că expunerea pasivă la aerosoli din țigările electronice, fie cu nicotină, fie fără, prezintă riscuri semnificative pentru sănătate. Chiar dacă produsele alternative, precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit, sunt adesea comercializate ca opțiuni mai sigure, ele expun totuși persoanele din jur la substanțe chimice dăunătoare.

Prin această inițiativă, Comisia Europeană dorește să ofere un cadru legislativ clar pentru protejarea sănătății publice, reducând expunerea la fumul și aerosolii de mâna a doua în cât mai multe spații publice.